Самоубиство: Светски дан превенције самоубистава и Црква Исуса Христа светаца последњих дана настоје да пруже помоћ.

  Самоубиство: Светски дан превенције самоубистава и Црква Исуса Христа светаца последњих дана настоје да пруже помоћ.

  Светски дан превенције самоубиства, који се одржава сваког 10. септембра од 2003. године, подиже свест о узроцима и превенцији суицидног понашања. Самоубиство и покушаји самоубиства представљају велики здравствени проблем широм света. Најмање 800.000 људи сваке године почини самоубиство, a најмање 20 пута је већи број покушаја самоубиства.

  Већина великих светских религија сматра да је самоубиство велика грешка зато што верују да је живот дат од Бога, а самоубиство прекида тај живот. Црква Исуса Христа светаца последњих дана препознаје проблем, али учи да је самоубиство сувише сложено питање да би смртници судили о особи која је умрла. О томе је црквени приручник са упутствима експлицитно јасан: ”. . . особа која почини самоубиство можда није одговорна за своје поступке. Само Бог може да суди о томе.”

  „Већина људи који покушају самоубиство не желе да умру; једноставно желе олакшање од физичког, менталног, емоционалног или духовног бола кроз који пролазе”.  (https://www.lds.org/study/manual/how-to-help/warning-signs-of-suicide?lang=eng). Проблеми појединца могу изгледати тако страшно и нерешиво да  смрт види као једини лек.

  Трагедија самоубиства је то што не само да уништава један живот, већ изазива и страшну бол и кривицу пријатељима и породици који су остали. Христ је спреман да утеши и излечи душе оних који погрешно верују да су одговорни за самоубиство или су га могли спречити. Црква охрабрује ближње да се сете овог стиха у Јовану 14:27 - „Мир вам остављам, мир свој дајем вам: не дајем вам га као што свет даје. Да се не плаши срце ваше и да се не боји.”

  Црква Исуса Христа светаца последњих дана даје наду и увид онима који размишљају о самоубиству, савет и средства онима који покушавају да им помогну, и утеху онима који се боре након самоубиства. Поучава да Бог разуме сложености и искушења као део смртности, која утичу на нас; самоубиство не одређује целокупно постојање неке особе. 

  Црква је створила многе изворе,материјале у циљу објашњавања и спречавања самоубиства и пружања утехе онима који су изгубили вољену особу због самоубиства. За приступ свим видео записима и изворима,материјалима, молимо вас да посетите suicide.lds.org.