Пророк се састао са папом Фрањом у Ватикану

  predsednik Nelson i papa Franja

  Предсједник Расел М. Нелсон из Цркве Исуса Христа светаца посљедњих дана сусрео се са папом Фрањом у суботу у Ватикану, што је први сусрет предсједника светаца посљедњих дана и папе. До посете је дошло дан пре него што је предсједник Нелсон посветио први храм Цркве у Риму.

  У пратњи предсједника Нелсона био је предсједник М. Расел Балард, из Већа дванаесторице апостола.

  Посље састанка који је трајао 33 минута, предсједник Нелсон и предсједник Балард разговарали су са представницима медија. 'Имали смо једно изузетно срдачно, незаборавно искуство. Његова светост, папа, био је посебно љубазан, пријатан и срдачан', рекао је предсједник Нелсон. И додао је: 'Како је то диван, драг човек и колико су срећни католици што имају тако љубазног, брижног, благонаклоног и способног поглавара.' 

  Предсједник Нелсон је изјавио: 'Разговарали смо о заједничкој забринутости за људе који пате широм света и жељи да ублажимо људску патњу. Разговарали смо о важности верске слободе, важности породице, заједничкој бризи о младима у Цркви, о секуларизацији света, као и о потреби да људи приђу Богу и служе Њему, моле се Њему и имају стабилност коју ће вера у Исуса Христа унети у њихове животе.'

  sastanak sa papom i predsednikom nelson

  Вође светаца посљедњих дана практикују међуверски дијалог још од времена оснивања вјере. Откако је постао вођа Цркве Исуса Христа светаца посљедњих дана 2018. године, предсједник Нелсон се састао са римокатоличким свештеним лицима приликом неколико својих службених посета. У Teксасу новембра прошле године, састао се са надбискупом Густавом Гарсијом-Силером из католичке надбискупије Сан Антонија. A прошлог месеца у Aризони, разговарао је са велечасним Томасом Џ. Олмстедом, католичким бискупом из Феникса. Предсједник Нелсон је много пута учествовао у сличним активностима током својих 35 година службе апостола, путујући у више од 130 земаља како би служио свецима посљедњих дана и пријатељима вере.

  Током свештеничке посете Уругвају, у октобру 2018, предсједника Нелсона интервјуисао је Серхио Рубин, биограф папе Фрање. Предсједник Нелсон и господин Рубин кратко су разговарали о Храму Рим Италија. „Захвални смо на љубазности папе и Ватикана. Примају нас са топлом добродошлицом”, рекао је тада пророк.

  predsednik Nelson i papa Franja

  Претходни међуверски дијалог католика и светаца посљедњих дана у Ватикану приказује предсједника Хенрија Б. Ајринга (саветника покојног предсједника Цркве Томаса С. Монсона) и папе Фрање, који се рукују на ватиканском самиту о браку. Године 2010, предсједник Балард посетио је католичке вође у Ватикану. Године 1995, тадашњи предсједник Гордон Б. Хинкли приложио је примерак Енциклопедије мормонизма ватиканској библиотеци.

  Католички свештеници и вође светаца посљедњих дана сусрели су се и на многим другим местима. На пример, 2010. године покојни кардинал Френсис Џорџ (1937-2015), тадашњи вођа Конференције католичких бискупа Сједињених Америчкох Држава (USCCB), говорио је на Универзитету Бригам Јанг и састао се са апостолима светаца посљедњих дана. Недавно су апостоли разговарали о заједничким питањима са кардиналом Tимотијем Доланом, надбискупом Њујорка. И неколико католичких вођа је посетило Јуту. То су били надбискуп Џозеф Керц из Луисвила (тадашњи предсједник USCCB-а), који је посетио Храмски Трг 2016., и надбискуп Чарлс Џ. Чапат из Филаделфије, који је неколико пута говорио на Универзитету Бригам Јанг. Године 2015, надбискуп Чапат позвао је старешину Д. Тода Кристоферсона, из Већа дванаесторице апостола, да на Светском састанку о породицама у Филаделфији подели начела која свеци посљедњих дана користе за јачање породица.

  Црква у Јути је претходних неколико деценија неговала снажне односе са римокатоличком бискупијом у Солт Лејк Ситију. Предсједник Балард и старешина Кристоферсон придружили су се католицима у Јути на устоличењу бискупа Оскара A. Солиса, кога је папа Фрања 2017. поставио за вођу католика у Јути. „Свеци посљедњих дана негују дугогодишње пријатељство које смо развили сa католичком заједницом у Јути и широм света”, рекао је тада предсједник Балард. Предсједник Балард је такође присуствовао миси устоличења надбискупа Џона С. Вестера у Санта Феу, у Новом Мексику. Надбискуп Вестер, претходник бискупа Солиса, био је осам година католички бискуп у Јути.