Наш пун потенцијал

  Ада Вученовић

  У претходних 19 месеци имала сам прилику да служим у Украјини,  Дњепро-Петровској Мисији.

  Током своје мисије приметила сам велико издвајање два нивоа послушности. Постоје они који су послушнији природном човеку а постоје они који теже Божјој природи-Небеском Оцу, Исусу Христу и подстицајима Светог Духа.

  У Мормоновој књизи се налази стих: „И ево, сине мој, сви људи који су у природном стању, или рекао бих, у стању телесном, налазе се у жучи горчине и оковима безакоња. Они у свету живе без Бога, и пођоше насупрот природи Божјој. Стога су у стању супротном природи среће. “

  Као мисионару, није ми било тешко да се окренем тој Божијој природи и будем послушна Богу. Тај начин живота:свакодневно проучавање Светих Писама, свакодневна молитва, свакодневне потреба за  служењем и осетљивост на подстицаје Светог Духа, помогли су ми и приближили ме Небеском Оцу. Сви ми можемо мало више да се посветимо ТАКВОМ начину живота.

  Алма и Нефи су нас поучавали: „Адам паде да би људи били, а људи јесу да би радост имали. Јер гле, за људе је овај живот време припреме за сусрет с Богом. Да, гле, дан овог живота је дан за људе да изврше дела своја. “

  Ако се више фокусирамо на достизање свог пуног потеницијала као Божијег следбеника и тај сусрет са Богом у будућности, те мале ствари (та мала средства) ће нас духовно оснажити и припремити за превазилажење разних искушења и препрека на нашој вечној стази.

  Ада Вученовић

  Једна од особина природног човека, који је у нама, је када сумњамо сами у себе и не видимо себе Небеским (Божјим очима). Имала сам много таквих искустава. Господ ме је тестирао много пута, али је знао шта могу поднети и колико је потребно за развој мог потенцијала. Знам да нам Небески Отац даје само онолико колико можемо поднети и Он припрема пут за испуњење Његових речи. Пре мисије било ми је тешко  оријентисати се у простору. Знала сам да се изгубим у свом малом граду! Када ме је Председник мисије, после само 3 месеца службе, позвао да будем вођа, тренирам нову мисионарку и притом преместио у град где није било мисионара пре мене, мислила сам да је то немогућа мисија. Сумњала сам у своје знање руског, у своје способности оријентисања и искуство на мисији. Питала сам се како ћу ЈА то успети? Нисам довољно искусан мисионар. И била сам у праву. Нисам ЈА то могла. Била ми је свакодневно потребна помоћ од Небеског Оца. Научила сам да градим свој темељ, самопоуздање и најважније, ВЕРУ у Бога. Волим стих: „Све могу у Исусу Христу који ми моћ даје“.

  Браћо и сестре, верујем и знам, да само уз помоћ Бога можемо да достигнемо наш пун потенцијал и осећамо истинску радост ако будемо послушни, тј. ако се окренемо ка Божанској природи која ће нас припремити за нас сусрет са Богом. Научићемо како да гледамо себе и друге Небеским Очима. Научићемо да препознамо, не само свој потенцијал, него и потенцијал других. При томе ћемо стећи милосрђе и друге Христолике особине.  Сети се, вредност душа је велика у очима Божјим.

  Председник Томас С. Монсон је рекао: „Ми имамо одговорност да видимо поједнице не онаквима какви они јесу, већ пре, таквима какви они могу да постану. Молио бих вас да мислите на њих на овај начин.“ Ми нисмо савршени иако имамо тај потенцијал да постанемо у вечности. На самом почетку Мормонове књиге, Мормон нас упозорава:„А сада, уколико има нетачности то су погрешке људске. Стога, не осуђујте дела Божја да бисте се нашли неукаљани пред судијском столицом Христовом.“

  Јеванђеље Исуса Христа је једноставно и савршено, ми нисмо. Управо због тога је наш Спаситељ страдао за нас. Управо због тога имамо помирење и могућност да се поправимо. Заиста живимо у последњим данима. Председник Расел М. Нелсон је рекао: „У предстојећим данима неће бити могуће духовно преживети без вођства, усмеравања, утехе и сталног утицаја Светог Духа....Ништа тако не отвара небеса као комбинација повећане чистоће, потпуне послушности, искреног тражења, свакодневног гошћења речима Христовим...“ Наша припрема за сусрет са Богом је овоземаљско достигнуће, а достигнуће нашег пуног потенцијала је вечно. Јако сам захвална за свој боравак на мисији јер ТАКВИМ начином живота сам успела да развијем ту способност за примање личног откривења, усмеравања, утехе и сталног утицаја Светог Духа. Кроз њу могу да откријем своје таленте, друге способности и сазнам како да развијем у себи Христолике особине и осетим истинску радост. Позивам вас да размислите о вечној перспективи ваше душе и да делујете. У име Исуса Христа, амин.

  -Ада