Mеђуверски форум и Црква Исуса Христа светаца последњих дана

  slika

  ФРАНКФУРТ – Сваке године током прве седмице фебруара свет поздравља недељу међуверске слоге. Међуверско деловање је прилика да се људи из различитих средина, култура и верских уверења удруже у међусобном разумевању и изградњи односа.

  Деценијама су вође, научници и чланови Цркве Исуса Христа светаца последњих дана учествовали на многим локалним, националним и међународним међуверским форумима. То су Форум Г20, Парламент светских религија, Међуверски округли сто и многи други. Председник Расел М. Нелсон, председник Цркве, изјавио је: „Ми постојимо да бисмо показивали љубав и бригу за вечну добробит читавог човечанства, без обзира на верско уверење, расу или националност. Верујемо да смо заиста браћа и сестре, стога желимо да шаљемо поруку да нам је стало. Волимо једни друге и надамо се да ћемо благословити животе целог човечанства.”

  slika

  Међуверски форуми су такође платформа где се верске вође и научници удружују и расправљају о различитим проблемима са којима се друштво суочава. На последњем Форуму Г20 у Аргентини расправљало се о важности толеранције и верске слободе. Старешина Д. Тод Кристоферсон, члан Већа дванаесторице апостола, изјавио је на форуму: „Религија је од суштинског значаја за друштвено благостање, а верска слобода не користи само верницима већ целом друштву, знали то или не. Стога, сви имају интерес да штите ту слободу, без обзира да ли су верници.”

  Када се људи окупе заједно, са бригом и жељом да помогну другима, могу решити проблеме и спасити животе. Сестра Џин Б. Бингам, врховна председница Потпорног друштва, изјавила је на Женској међуверској конференцији 2018. у Велсу: „Уверена сам да, када се ујединимо као жене вере, да јачамо не само однос међу верама, него дотичемо и појединачне животе када допиремо до оних којима је потребна помоћ.”

  slika

  Јеванђеље Исуса Христа подстиче љубав и доброту према свима, без обзира на разлике. Покојни председник Цркве, Томас С. Монсон, охрабрио је чланове Цркве, где год да се налазе, да показуjу љубазност и поштовање према свим људима на свим местима. Свет у коме живимо jе препун различитости. Можемо и треба да исказујемо поштовање према онима чиjа се веровања разликуjу од наших.”

  Црква Исуса Христа светаца последњих дана има више од 16 милиона чланова широм света. Вође Цркве охрабрују чланове да се укључе у своје заједнице, граде односе и помажу онима којима је то потребно.