Прескочи главну навигацију

Један дан у животу мормонског мисионара

Један дан у животу мормонског мисионара

27. ЈАНУАР 2016

Можда сте нас видјели. Носимо одела и кравате или сукње и хаљине са малим црним плочицама са именом. Када пада киша и када сија сунце.  Лети и зими. Када је мећава и када је несносна врућина. Без обзира на временске прилике, напољу смо. Можда сте чак разговарали са нама. На улицама или чак пред вашим вратима - пар младих људи који покушавају да науче ваш језик, говоре вам о јединственој поруци о обновљеној цркви, живим пророцима и Мормоновој књизи. Ми смо мисионари Цркве Исуса Христа светаца посљедњих дана - или нас можда познајете по надимку: Мормони. Можда чак знате нешто о нашим увјерењима, али да ли знате шта мисионари раде цео дан?
 


mission2.jpg

У нашој цркви, младићи када напуне 18 година и младе жене када напуне 19 година, можемо изабрати да служимо као пуновремени мисионари за цркву. Ако желимо да служимо, шаљемо попуњене обрасце црквеном седишту у Солт Лејк Ситију у Јути, у САД-у, гдје један од апостола или наш живи пророк прима откривење у вези са мјестом на коме ћемо служити. Прихватамо своје позиве и вријеме од 18 мијесеци до 2 године је потпуно усредсређено на служење Господу и дјељењу Јеванђеља, и то нам пуно значи. Старјешине (заправо су младићи - то је посебна титула) служе 24 мијесеца, а сестре 18 мијесеци, али без обзира на вријеме, наши распореди су исти. 

Сваког јутра се будимо у 6:30 часова, намештамо кревет, молимо се, вјежбамо, доручкујемо и до 8 часова смо спремни за дан. Проучавамо Света писма два сата - лично један сат и са својим сарадником још један сат. Ако проучавамо језик, имамо још 30 минута за учење језика народа у коме служимо. Затим излазимо напоље. 

Дан проводимо поучавајући људе које срећемо о нашој цркви, идемо на састанке, проналазимо прилике за служење, држимо часове страног језика и проналазимо нове људе са којима ћемо разговарати. Имамо по једночасовну паузу за ручак и вечеру, затим се у стан враћамо у 21час, планирамо за слиједећи дан, молимо се, спремамо за кревет и идемо на спавање до 10:30 часова, како бисмо могли устати и све поновити слиједећег дана.
 


mission1.jpg

Зашто то чинимо? Нисмо плаћени, чинимо то добровољно. Одговор се разликује од мисионара до мисионара али је једноставан.  Чинимо то због тога што знамо да је наша порука истинита и видјели смо благослове у својим животима, те желимо да сви имају прилику да искусе исти мир и срећу попут нас. Знамо да Бог живи. Он је наш Небески Отац и веома нас воли. Жели да имамо вођство и усмерење у својим животима, па је за нас припремио план који објашњава одакле смо, зашто смо овдје и куда идемо. Позвао је пророке да би примали откривење за наше вријеме, обновио је истине које су важне за спасење и позива нас да читамо Света писма и питамо Га да ли је црква истинита. 

Говорећи о позивима - то је још нешто што мисионари чине - позивамо! Стога, у том духу, позивам вас - чак и ако сте већ разговарали са мисионарима раније - да нас саслушате неколико минута слиједећи пут кад нас видите. Саслушајте оно што имамо да кажемо, затим се помолите и питајте Бога да ли је оно што смо рекли истинито. Обећавам вам да ако то будете питали искрено, можете лично сазнати истину о томе.