Турнир Крешимира Ћосића

  all

  Мормонска црква (Црква Исуса Христа светаца последњих дана) је организовала кошаркашки турнир као допринос Крешимиру Ћосићу, као међународној кошаркашкој звезди. Дан је био пун такмичарског духа са тимовима из Србије, Босне, Хрватске, Словеније и тима из САД-а. Турнир се завршио “победом Њутон тима” из САД-a (тим се састојао од чланова породице старешине и сестре Њутон, некадашњег брачног пара из Севернојадранске мисије). Хрватски тим је освојио друго место са својим снажним наступом.

  Овај догађај се истакао добродошлицом Крешимирове жене Љерке Ћосић, као и два Крешимирова дугогодишња пријатеља, Ивана Валека и Ане Мадсен. Иван је био Крешимиров некадашњи суиграч, а Ана је била пријатељица која је помогла Крешимиру да упозна јеванђеље Исуса Христа. Иван и Ана су одали почаст човеку који је имао веома испуњен живот као вољени муж и отац, међународна кошаркашка звезда и херој, заменик амбасадора Хрватске и верни члан Мормонске цркве.

  yellow

  Иван Валек је рекао да је “Крешимир Ћосић био пријатељ свим људима. Kao нajбoљи кошаркаш на свету, он је био врло једноставан и понизан. Увек је имао времена да подели свој аутограм и Мормонову књигу са другима. Био је добар пријатељ, велики атлета и Божји човек.”

  ann

  Ана Мадсен, која има 85 година, допутовала је из Јуте у САД-у уз пратњу своје ћерке и уз помоћ “ходалице” како би присуствовала турниру, посетила своје хрватске пријатеље и одала почаст свом драгом пријатељу Креши. Она је исказала своју љубав и поштовање према Крешимиру и говорила о његовој љубави и поштовању према свима и како је увек имао времена за свакога. “Желео је да промени свет на боље и то је и урадио. Учинио је да се свако у његовом присуству осећа добро, вољено и поштовано и стално је делио свој топао осмех и грохотан смех.” Такође, она је сажела Крешимирову животну филозофију: “Буди оно што јеси - вољено дете Божије.”

  Арена је била препуна људи који га нису лично познавали али су желели да одају почаст његовој заоставштини. Турнира ће се сећати, али говор о изванредном човеку и његовој заоставштини, вери, храбрости и љубави, остаће трајно упамћен.