Родитељство у време технологије

  Ко су мормони и шта мормони верују у вези са породицама?

  Мормони су такође познати као чланови Цркве Исуса Христа светаца последњих дана (Црква СПД-а). Попут многих других добрих људи широм света, мормони су познати по веровању у важност деце и породице. Али, као и многи, мормони су свесни да успешно родитељство није лако. Родитељи мормонских породица добро знају да поред многих радосних тренутака који прате родитељство, има много тренута дечјег плакања, прљавог посуђа и бескрајних спискова са стварима које треба обавити.  

  Са толико саветовања и великих захтева за родитељским временом, може бити тешко успорити и једноставно уживати у родитељству. Али, од суштинског значаја је да родитељи престану да брину због тога што нису савршени у својим поступцима и у животу и да проводе време са својом децом. Мормонова књига наводи да је Исус Христ, када је посетио амерички континент, провео време у поучавању и служењу. Током свог важног задатка, издвојио је време да се посвети искључиво деци. Он је „узимао њихову дечицу, jедно по jедно, и благосиљао их, и молио се Оцу за њих” (3. Нефи 17:21). Након што је Спаситељ показао колико је важно имати времена за љубав и бригу о деци, позвао је све присутне да им се посвете, рекавши: „Погледајте малишане своје” (3. Нефи 17:23).

  Како могу успоставити бољи контакт са својом породицом?

  Родитељи данас могу следити Спаситељев пример и позив. Једна мајка је писала о томе шта њој значи „погледати”. Рекла је: „‘Погледати’ сам први пут доживела када је моја прва ћерка била новорођенче. Њен слаб, упоран плач пробудио ме је око поноћи и када се то десило била сам спремна да је нахраним. Широко је отворила очи и неколико дугих, драгоцених тренутака гледала ме је право у очи. Кад смо се она и ја заиста ‘погледале’ по први пут, осетила сам нешто у вези са вечном повезаношћу коју ћемо имати” (Jan Pinborough, „Parenting, Unplugged,” Ensign, јун 2014, стр. 63).

  Научне студије су утврдиле да је невербална комуникација која се дешава када се родитељи и бебе „гледају” од суштинског значаја за здрав развој деце (видети Pinborough, „Parenting, Unplugged,” стр. 63). Како наша деца расту, захтевају „гледање” или одвајање времена за повезивање, на различите иако подједнако важне начине. Али како родитељи могу пронаћи време да се стварно повежу са својом децом у таквом ужурбаном свету? Мормонске породице верују да успостављање снажне везе између родитеља и деце захтева више дисциплине и самоконтроле од стране родитеља него од деце.

  Мормонске породице такође верују да повезивање са децом може захтевати свесни избор да се одвојимо од наших дигиталних уређаја. Мормонске породице се поучавају да провођење квалитетног времена са децом „може значити одупирање искушењу да проверавамо текстуалне поруке или прегледамо постове на друштвеним мрежама. Може укључити озбиљно успостављање личних и породичних правила у вези са медијима, [и] постављање граница које ће заштитити свето време које пружамо једни другима у нашим породицама” (Pinborough, „Parenting, Unplugged,” стр. 63).

  Црквене вође су истакле колико је важно да родитељи искључе дигиталне уређаје да би проводили више времена са својом децом. На пример, Розмери М. Виксом, бивша председница црквене организације за децу на светском нивоу (организација Школице), поучила је: „Драгоцени тренуци за дружење и разговор са нашом децом губе се када нам нешто одвлачи пажњу. Зашто не бисмо изабрали неко време свакога дана да искључимо електронске уређаје и успоставимо везу једни са другима? Једноставно све искључите. Када то учините, ваш дом се у почетку може учинити тихим, чак се можете осећати као да не знате шта да радите или кажете. Тада, када укажете пуну пажњу својој деци, разговор ће почети и можете уживати слушајући једни друге” („The Words We Speak,” Ensign или Liahona, мај 2013, стр. 82).

  Како могу сазнати више?

  Мормони су хришћани који верују да је Исус Христ савршен пример тога како треба да се опходима са члановима породице. Мормонске породице налазе мир и радост не само у заједничком времену, него и у свом уверењу да се, због Исуса Христа, свети породични односи могу наставити после смрти. Да бисте сазнали више о Божјем плану за вас и вашу породицу, посетите mormon.org.