Пророк је позвао становнике Аризоне да своје домове претворе у светилишта вере

  Пророк је позвао становнике Аризоне да своје домове претворе у светилишта вере

  Председник Нелсон се такође састао са локалним верским, цивилним и државним вођама

  Више од 60 хиљада светаца последњих дана и позване госте на фудбалском стадиону у Аризони, пророк је у недељу увече подстакао да у свом дому посвећеније живе према својој вери.

  Председник Расел М. Нелсон из Цркве Исуса Христа светаца последњих дана, поучио је чланове Цркве да то чине тако што ће своје домове учинити средиштем учења и духовности. Признајући да ће то за свакога бити мало другачије, позвао их је да се „свакога дана моле са сврхом” о томе како да то чине. „Та сврха”, рекао је председник Нелсон, „је сврха Свемогућег Бога”.

  Верује се да је историјска посета председника Нелсона највеће окупљање светаца последњих дана у Аризони и међу највећим окупљањима уопште у њеној 189-годишњој историји, да би чули председника Цркве. На стадиону State Farm су му се придружили супруга Венди и председник Далин Х. Оукс (један од његових саветника у Првом председништву) и његова супруга Кристен.

  Међу позваним гостима у недељу било је више од тридесет локалних верских, грађанских и државних вођа. Пре састанка духовне мисли, председник Нелсон се лично састао са неколико њих, укључујући Дага Дусеија, гувернера Аризоне; Телду Вилијамс, градоначелницу Феникса; цењеног Томаса Џ. Олмстеда, римокатоличког бискупа Феникса; Мајкла М. Кроуа, председника Државног Универзитета Аризоне; и Спенсера Блејка, са телевизије CBS 5 из Аризоне.

  Гувернер Дусеј је окупљање у недељу увече назвао „прославом не само плурализма наше земље, већ и онога што је топло и гостољубиво место које представља Аризона за све људе и вере”. Захвалио се председнику Нелсону и целој заједници светаца последњих дана због тога што помажу у „ублажавању тешких проблема са којима се сусрећемо широм наше земље”.

  „Није било онако како сам очекивао. Било је много боље”, рекао је градоначелник Вилијамс о сусрету са председником Нелсоном који је претходио састанку духовне мисли. „Он је саосећајан, учен човек, авантуристичког духа. Високо ценим његово мишљење. Био сам веома импресиониран само његовим распоредом за ову годину - мислио сам да је мој тежак, [али је] ништа у поређењу са његовим. А ако упоредите године [председник Нелсон има 94], то je изванредно”.

  Бискуп Олмстед је рекао да му је било драго да чује идеје сличне католичким у опису председника Нелсона о потрази за истином светаца последњих дана. [Рекао је] да не трагамо за истином само преко откривене вере, него и преко науке”, рекао је бискуп Олмстед. „А то је једно од чврстих уверења којa имамо као и католици. Свети Јован Павле II је рекао да постоје два крила на којима летимо у тражењу истине - вера и разум. Наука и религија заједно. Ако заиста тражимо истину, тражимо је на сваки могући начин. Истина је увек јединствена.”

  Председник Кроу је изразио слична осећања у вези са приступом председника Нелсона истини и животу. „Веома позитивно је говорио о будућности и смеру којим идемо, као и о креативности и повезаности вере и науке, и како морамо спојити све те идеје да бисмо створили боље место за све нас.”

  Пророк

  Преглед осталих недељних говорника

  Имајући у виду многе промене које је Црква спровела са правилима и процедурама протекле године, председник Оукс је упозорио свеце последњих дана да упамте да је промена срца најважнија.

  „Промена је скоро увек узбудљива”, рекао је председник Оукс. Промене које смо доживели у вези са нашим црквеним састанцима и правилима требало би да нам помогну, али саме по себи неће одвести наше чланове тамо где наш Небески Отац жели да будемо. Промене које утичу на наш положај на заветном путу нису промене у црквеним правилима или процедурама, већ промене које чинимо са нашим сопственим жељама и поступцима.”

  На Дан светог Валентина пре само неколико дана, сестра Нелсон је говорила о томе како тај дан може бити диван и ужасан - диван за оне који имају некога кога воле, ужасан за оне који пате од усамљености.

  „Наш Небески Отац и Исус Христ желе да осећамо љубав коју гаје према сваком од нас. А Спаситељ нам каже: ‘Ако имате љубав к мени, заповести моје држите’”, рекла је сестра Нелсон. „Какав диван поклон за Валентиново можемо да дамо нашем Небеском Оцу и нашем Спаситељу - док смо понизни и отварамо срца да бисмо примили Њихову љубав и док све тачније држимо Господње заповести.”

  Сестра Оукс је испричала о пријатељици и светици последњих дана у Чикагу која је, захваљујући дијагнози и лечењу рака, научила истинско значење ослањања на Исуса Христа у тешким временима.

  „Када смо се среле, нисам ништа знала о њеном стању”, рекла је сестра Оукс. „Само сам осетила величину њене душе, њену жељу да служи Господу и њену велику захвалност за дар живота и своју породицу. Тек касније, када ми је поверила своје изазове и како ју је Господ носио, штитио и тешио, схватила сам да посматрам снагу помирења на делу. Она ју је црпела, зависила од ње и опстајала захваљујући њој. У време наших искушења, када се окренемо Христу, Он ће нас подржати.”

  Аризони

  Koлумна председника Нелсона за Arizona Republic

  Пре своје посете, председник Нелсон је написао колумну на захтев листа Arizona Republic. Његова порука читаоцима говори о његовој јануарској посети Парадизеу у Калифорнији, где су он и његова жена Венди служили онима који су били погођени разорним пожаром. Нелсонови су открили да су људи, које су се трудили да утеше, тешили њих након губитка своје ћерке Венди од рака само 40 сати пре њихове посете. Заједничка веза вере између Нелсона и тих светаца последњих дана у Калифорнији - вера да Бог може исцелити срца - довела је до тога да је председник Нелсон летео кући „утешен уверењем да Бог пази на своју децу која пате”.