Отварање начина за служење свима

  Отварање начина за служење свима

  3 НОВЕМБАР 2015

  „Црква отвара начине свима који желе да служе,“ каже он са осмехом док седи за рецепцијoм једне управне зграде у Франкфурту на Мајни. Двадест једногодишњи старешина Артур Амојан, рођен у Русији, служи дванаест месеци као мисионар Цркве Исуса Христа светаца последњих дана.

  У белој кошуљи, са краватом и црном плочицом, зрачи истим живахним оптимизмом као и било који други мормонски мисионар. И као што је случај са свим мисионарима мушког пола, обраћају му се са „старешина“.

  Мајка старешине Амојана прикључила се Црви Исуса Христа светаца последњих дана у Санкт Петербургу када је он имао само две године. Размишљао је о служењу мисије док је одрастао у Турингији. 

  Када је дошло време за то, сазнао је да неће бити послат у други део света да дели јеванђеље Исуса Христа са другим људима. Уобичајен мисионарски дан проводи се у посети домовима или упознавању људи на улици или другим јавним местима, што обично захтева много ходања или вожње бициклом, као и пењање степеницама.

  Старешини Амојану је дијагностикована церебрална тетрапереза. То значи да не може да користи леву руку или ногу наменски попут друге стране тела.

  Али он је научио да не дозволи да га физичка ограничења спречавају да живи живот испуњен авантуром и енергијом. Он је спортски ентузијаста, и као гледалац и као спортиста.


  Старешина Артур Амојан служи мисију у црквеној служби Цркве Исуса Христа светаца последњих дана.
  ElderA1.jpg

  Старешина Артур Амојан служи мисију у црквеној служби Цркве Исуса Христа светаца последњих дана.

  Старешина Амојан ужива у путовањима широм земље посећујући фудбалске стадионе. Најдража су му путовања у Волкспаркстадион у Хамбургу. Хамбургер СВ је његов омиљени клуб откако је гледао квалификациону утамицу за Лигу шампиона против ЦА Осасуна још 2006. године. Такође воли да вежба.
  Након што је његова ситуација пажљиво размотрена, старешина Амојан је добио позив да служи у црквеној служби у административној канцеларији Европске области у Франкфурту.


  Мисионари у црквеној служби служе у Цркви Господа Исуса Христа одређени временски период на одређеном месту. Тренутно широм света у црквеној служби је више од 30 хиљада мисионара, поред више од 85 хиљада пуновремених мисионара.

  „У почетку сам био разочаран јер сам желео да одем негде другде и будем прави мисионар,“ каже старешина Амојан, „али онда сам сазнао да је овај рад такође важан. Богу је потребна свака помоћ и ја сам заиста захвалан што радим ово, јер је и то рад на изградњи царства Божјег.“

  Већина мисионари је позвана да проповеда, други добијају задатак да помажу у вези са добротворном помоћи или хуманитарним пројектима, или са административним питањима. Сви су посвећени да следе Исуса Христа служећи својим ближњима.

  Одговорности старешине Амојана укључују писање извештаја за образовне програме за младе у Цркви, управљање рецепцијом, путовање по Немачкој како би разговарао са руским пријатељима Цркве и прикључивање другим мисионарима у вечерњим сатима. Он помаже Цркви да функционише, тако да може напредовати. 

  „Мислим да, ако заиста желите да учините нешто, онда то зависи од вас. Остварење вашег сна је у вашим рукама, а ја сам одувек сањао да служим мисију. И стварно сам срећан што сада имам ту прилику. Заиста сам захвалан за то,“ каже старешина Амојан.