Од складишта до спортске хале

  inside

  Док је очигледна стварност за многе мигранте да неће скоро изаћи из Србије, хуманитарне агенције мењају своју подршку од хитног одговора ка побољшању живота миграната и помaжу им да истрају док живе у мигрантским камповима. Добротворна огранизација СПД-а је учествовала заједно са глобалном хуманитарном организацијом Хришћанске адвентистичке цркве (АДРА) у реновирању старог складишта на имању месне заједнице, како би од њега направили затворену спортску халу која се користи и за врло потребну помоћ око учења језика и за рад домаћих задатака.

  kids

  Глобална хуманитарна организација Хришћанске адвентистичке цркве (АДРА) је добила бивши производни простор у Београдском подручју Борче близу избегличког кампа Крњаче, који је дом за 700 појединаца. Заједнички пројекат се састојао од реновирања складишта сa расветом, термоизолацијом за зидове и плафон, и меканом заштитом зидова. Још једна хуманитарна агенција обезбедила je вањски тепих. Други фондови су се искористили за унајмљивање фудбалског тренера да организује редовни планирани тренинг и обезбеди надзор за играче. Центар је отворен 5 дана у недељи у време и након школске наставе.

  outside

  Од мигрантске деце се по закону захтева да иду у школу месне заједнице где се говори српски, што је тешка промена за њих. Центар обезбеђује широк асортиман активности за децу. Уз спортске активности за младе и помоћ са језиком и домаћим задацима, женски становници кампа држе курсеве за вежбање те и предшколска деца тамо уживају у активностима. Месна заједница такође је доступна за локалне Роме и њихове породице да је користе.

  Према старешини Џону и сестри Кети Свендсен, који су директори земље за добротворну огранизацију СПД-а, атмосфера код месне заједнице обезбеђује “врло позитивну, топлу и пријатну околину” и “одмор од избегличког живота у кампу.” Спортска дворана се показала као врло популарна за многе њене кориснике и дивна је прилика за радост младих. Старешина и сестра Свендсен извештавају, “Волимо кад смо поздрављени звуцима лопте како удара у зид, узвицима енергичних фудбалера и срећним осмесима на лицима деце.”