Мормони служе ромским заједницама у Словачкој

  Слика

  LDS Charities, хуманитарна рука Цркве Исуса Христа светаца последњих дана, недавно је одобрила пројекат за израду 1.000 комплета за хигијену за сиромашне. За његово спровођење, добротворна организација се удружила са локалном конференцијом за пунолетне младе самце и пријатељима Цркве из централне и источне Европе, која је одржана у уторак, 10. јула и у суботу, 14. јула 2018. године у Коутију у близини Ждјара на Сазави. Присуствовало је више од 100 младих из 13 земаља, укључујући Чешку, Словачку, Мађарску, Пољску, Немачку, па чак и САД и Јапан.

  Људи у соби

  Учесници конференције су замољени да донесу неколико ставки као свој допринос комплетима. Затим су саставили комплете током заједничке активности служења. Комплети ће бити послати у ромска насеља где ће бити доступни деци која живе у сиромаштву. Поред састављања комплета, учесници су такође помогли у локалном дому за старије особе где су поспремали, радили у башти и сликали. „Било је сјајно проводити време са пријатељима, уживати у активностима и истовремено служити заједноˮ, рекла је о овом искуству једна волонтерка.

  Старешина и сестра Шулц, који су задужени за пројекат, тренутно служе као хуманитарни мисионари у Словачкој. Покренули су пројекат након што су видели породице које живе у сиромаштву, често без приступа ставкама за хигијену. Старешина Шулц је описао своју мотивацију рекавши: „Знамо да је циљ LDS Charities-а да служи сиромашнима и угроженима и научи их да постану самостални. Из тога је потекла идеја да се помогне сиромашној деци.ˮ

  „Срели смо се са Дарином, вођом шест ромских заједница. Повела нас је у обилазак насеља са отприлике 700 особа и објаснила да је око половина деце млађа од 17 година. Видели смо оштећене куће у којима нема чисте текуће воде. Јавна чесма у средини села обезбеђује чисту воду за чишћење, кување и личну хигијену. Открили смо да нека деца, због вашију и других болести узрокованих лошим условима живота, чак и не похађају школу ˮ, додао је старешина Шулц.

  Припремају пакете за хуманитарни рад

  Комплети ће бити подстицај деци да се труде да побољшају личну хигијену. Према Дарининим речима, потрепштине као што су сапун, зубна паста или марамице, биће добродошли и подстаћи ће децу да похађају курсеве личне хигијене које она води.

  Премда је то само мала помоћ, пружа прилику за подржавање припадника ромске заједнице у њиховом настојању да побољшају своје животе. „Данас велики део младих Рома не верује да имају шансе да изађу из овог стања сиромаштва. Менталитет живота у гету сам по себи личи на ‘болест’ˮ, закључује старешина Шулц.

  Црква Исуса Христа светаца последњих дана пружа помоћ и развојне пројекте хуманитарне природе у земљама широм света. Пројекти се спроводе без обзира на националност или веру примаоца помоћи и примењују се углавном захваљујући донацијама чланова Цркве, али и донацијама људи широм света. Мормони верују да је хуманитарна служба другима манифестација и важан део њихове преданости Спаситељу, Исусу Христу, који је најбољи пример истинске и несебичне службе другима.