Дођите, видите и осетите

  Дођите, видите и осетите

  Порука обласног председништва

  Порука обласног председништва

  Старешина Волфганг Пилц, Немачка
  из обласне Седамдесеторице
   
  PILZ-Wolfgang_200x250.jpg


  из обласне Седамдесеторице

  За 1960-те карактеристичне су значајне промене и нови раст Цркве у Европи. Старешина Езра Тафт Бенсон из Већа дванаесторице апостола, касније председник Цркве, позван је у Европу да би овде у Франкфурту председавао Европском мисијом. Под његовим вођством, иницијативе су почели да изводе цркву из таме која је владала у земљама централне Европе, а посебно у Немачкој, која је била најтеже погођена разарањем Другог светског рата. Многе јединице у Немачкој изгубиле су своје објекте и састајале су се у становима или двориштима стамбених зграда.

  У мом родном граду, састајали смо се једној пословној згради у центру града, у којој се налазила продавница обуће, зубна ординација, а на последњем спрату, стан власника зграде.

  Једно упечатљиво искуство из детињства дубоко ми се урезало у сећање до данашњег дана. Дечачић из Школице имао је проблем са бравом на улазним вратима и очигледно је заглавио. Док су чланови одељења седели на причесном састанку, власник зграде је изненада упао на миран састанак и веома љут засуо нас псовкама и претњама. Након тога ништа више није било као раније. Осећај сигурности и безбедности се изгубио. 

  Убрзо после тога, председник Бенсон је посетио одељење у Дармштату и најавио да је потребна изградња сопствене зграде.

  Велики изазов за групу од десет младих породица и неколико верних старијих удовица представљала је набавка једног дела неопходних финансијских средстава из сопственог буџета и у суштини је требало да је саграде личним радом.

  Уследило је три године интензивног заједничког рада на пространом састајалишту одељења на периферији града.

  У време када би многе породице које су учествовале можда биле укључене у изградњу сопствене куће уз помоћ комшија, сва наша снага била је усмерена на састајалиште и сваки слободан сат проводио се тамо. Градилиште, подруми и вентилациони отвори постали су игралиште авантуре за нас децу, јер су се породице састајале тамо сваког викенда да би радиле заједно. И дан данас могу да видим слику своје мајке са највећим лонцем од свих расположивих посуда у кући, у којем је припремала укусни паприкаш и носила га са собом на градилиште. 

  Између 1961. и 1967. године, захваљујући јединственој иницијативи, више од 120-орице младе браће позвани су да служе као грађевински мисионари. Живели су са породицама чланова, радили од јутра до вечери на градилишту и једно време су били чланови одељењске породице. За нас децу били су велики пример. До данас се сећамо њихових имена. Изградња одељењског састајалишта била је могућа само захваљујући њиховом раду заједно са неколико стручњака.

  Од Фленсбурга, у северној Немачкој, до Граца у јужној Аустрији, скоро 60 зграда је саграђено на тај начин. 
   
  Поред храма и наших сопствених домова, састајалишта су света места у којима славимо Бога, молимо Му се, поучавамо се и примамо духовно вођство.  Састајалиште има посебно место за то,  јер свако ко се понаша на одговарајући начин без додатних услова може ући у њега.

  У прошлости смо често водили своје пријатеље у одељењско састајалиште када су се тамо одржавале културне манифестације, спортске активности или фестивали. Сви су били импресионирани животом нашег одељења, али им је често недостајао дубљи духовни увид.

  Касније смо схватили да су наши пријатељи могли бити дотакнути Духом и препознати Христово учење једино да смо их довели на службу причести, где смо и сами прикупљали „уље за своје лампе“ редовним узимањем причести.

  Наше капеле су можда једноставне и без украса, а причесни сто само олтар током овог светог обреда, али порука да славимо Христа као нашег Спаситеља и Откупитеља, и да можемо полагати право на његово друштво и усмеравање достојним узимањем причести, може допрети до срца људи на овом светом састанку.

  Нема бољег места на коме желимо да поделимо ову истину са пријатељем.