Прескочи главну навигацију

Упознајте мормонске мисионаре

Upoznajte mormonske misionare

Шта је мормонизам?

Ако сте попут већине људи који су чули за мормоне, вероватно сте мало радознали у вези са тиме кави су мормони у ствари. Многи људи не знају да је званично име мормонске цркве Црква Исуса Христа светаца последњих дана, а неки људи погрешно мисле о мормонизму као искључиво америчкој религији. Заправо, постоје милиони чланова Цркве и десетине хиљада мисионара широм света (видети „Worldwide Church” in Facts and Statistics section на mormonnewsroom.org). Мормони славе Исуса Христа и сматрају Га својим Господом и Спаситељем.

Невероватно, али постоје чланови и мисионари Цркве Исуса Христа светаца последњих дана и у вашој земљи, а можда чак и у вашем граду. Ако видите по пар младића у оделима и девојке у скоромној одећи са плочицом са именом који возе бицикл у вашем подручју, постоји велика вероватноћа да су то мормонски мисионари.

Slika
Мисионари светаца последњих дана проводе време у служењу другима и поучавању људи о Јеванђељу Исуса Христа.

Ко су мормонски мисионари?

Мормонски мисионари, или мисионари светаца последњих дана су редовни чланови Цркве Исуса Христа светаца последњих дана који се одлуче да проведу између 1,5 и 2 године у поучавању других о Јеванђељу Исуса Христа. Мисионари светаца последњих дана су неплаћени волонтери са пуним радним временом који су изабрали да буду слуге Исуса Христа. 

Већина мисионара су самци, младићи и девојке старости од 18 до 25 година. Понекад пензионисани брачни парови такође одлуче да служе мисију. Сви мормонски мисионари носе плочицу са именом (која укључују име мисионара и „Црква Исуса Христа светаца последњих дана”), али не возе сви мисионари бицикле. Неки мисионари возе ауто или ходају, а други се ослањају на јавни превоз (видети „10 Things to Know about Mormon Missionaries,” mormon.org/chat).

Slika 1

Како изгледа дан једног мисионара?

Мисионари светаца последњих дана делују у групама од најмање двоје. Те групе се називају сарадници. Мисионарски сарадници живе заједно и раде заједно - а мисионарски рад је напоран!

Распореди мисионара светаца последњих дана варирају у зависности од културе земље у којој служе. Међутим, мисионари раде исте ствари, иако их могу радити у различито доба дана. Типичан дан мисионара укључује рано устајање, молитву и вежбање, а затим проучавање Библије, Мормонове књиге и других Писама и црквених материјала. Ако мисионари служе у земљи у којој се говори језик који није њихов матерњи језик, такође проводе време проучавајући језик земље домаћина (видети „More Flexibility Announced for Mormon Missionary Daily Schedules,” mormonnewsroom.org). Остатак дана проводе углавном у најважнијем део свог мисионарског рада: у поучавању људи о Исусу Христу и Његовом Јеванђељу и служењу другима. Након напорног радног дана, мисионари се враћају кући, спремни да све то понове следећег дана. 

Slika 2

Зашто мисионари раде то што раде?

Мисионари светаца последњих дана служе због тога што воле Бога и друге људе. Не примају никакву накнаду за своју службу. Искрено верују да Бог воли своју децу и желе да она сазнају о Њему. Желе да помогну људима да пронађу смисао, сврху и правац у свом животу. Такође желе да помогну људима да осећају радост која долази од држања Божјих заповести. Да бисте сазнали више о мормонизму или како да упознате мормонске мисионаре у вашој области, посетите mormon.org.