Прескочи главну навигацију

_____________

слика

Са саосећањем објављујемо да је Томас С. Монсон, председник и пророк Цркве Исуса Христа светаца последњих дана, преминуо 2. јануара у 22 часа и 1 минут у свом дому у Солт Лејк Ситију. У тренутку смрти био је окружен породицом. Преминуо је у 91. години услед  старости.

Slika 1

Председник Монсон, који је служио као председник  Цркве од фебруара 2008, оставио је заоставштину служења и добрих дела. Очекује се да његов наследник буде званично изабран од стране црквеног Већа дванаесторице апостола после сахране председника Монсона.

Slika 2

За више од 16 милиона чланова Цркве широм света, председник Монсон је био пример особе која је следила Исуса Христа.

Slika 3

„Волео је светске културе и дубоко их поштовао. А посебно веру људи”, рекао је председник Хенри Б. Ајринг, који је био први саветник у Првом председништву.

Slika 4

Док је служио на значајним црквеним положајима вођства током свог живота, такође је тихо служио хиљадама појединаца у домовима, болницама и старачким домовима. „Никада не дозволите да проблем који треба решити постане важнији од особе коју треба волети”, поучио је председник Монсон.

Slika 5

„Када погледам његов живот, био је члан Цркве на кога су сви могли да се позову и сви су се осећали пријатно у његовом присуству”, рекао је председник Дитер Ф. Ухдорф, други саветник у Првом председништву. Истовремено, када је ходао са краљевима, са премијерима, са председницима, са представницима народа, чинио је то на исти начин. Сви су га сматрали пријатељем.

Slika 6

Током свог мандата председника Цркве чланство је са 13 милиона порасло на више од 16 милиона широм света, а десетине нових храмова су најављене и посвећене широм света.

Slika 7

Председник Ајринг је додао: „Мислим да себе никада није сматрао великим градитељем храмова. Видео је благослове који долазе од храмова широм света, и то је било оно што је желео за људе.”

Slika 8

У октобру 2012. године председник Монсон је најавио промену узраста за служење мисије, што је резултирало десетинама хиљада више мисионара који служе широм света, утичући на животе милиона људи.

Slika 9

Председник Монсон је посветио живот служењу у Цркви. Постао је 16. председник Цркве Исуса Христа светаца последњих дана 3. фебруара 2008, после смрти председника Гордона Б. Хинклија. Пре тога је служио као саветник у Првом председништву под вођством тројице председника Цркве више од 22 године.

Slika 10

„Он је стварно особа која брине о спасавању појединца”, рекао је председник Ухдорф, који је служио ка други саветник председника Монсона у Првом председништву. Он је особа која је ходала кроз живот тражећи прилике за служење појединцима.”

Slika 11

Када је Томас С. Монсон дошао у Прво Председништво, односно када је постао пророк, мислим да није пропустио ни најмању прилику нити је за длаку променио свој начин или приступ у смислу помагања појединцу,” рекао је старешина Џефри Р. Холанд из Већа дванаесторице апостола. „То је начин и приступ кога се држао целог свог живота.”

Slika 13

У Веће дванаесторице апостола подржан је 4. октобра 1963. године, а у апостола је заређен 10. октобра 1963, када jе имао 36 година. Такође је био председник канадске мисије Цркве, са седиштем у Торонту, у области Онтарија, од 1959. до 1962. године. Пре тога је служио у председништву Temple View Stake-а у Солт Лејк Ситију у Јути и као бискуп шестог и седмог оделења у том кочићу.

Slika 14

Томас С. Монсон је рођен у Солт Лејк Ситију 21. августа 1927. године у породици Г. Спенсера и Гледис Конди Монсон. Похађао је државне школе у Солт Лејк Ситију и дипломирао је на Универзитету Јуте 1948. године и стекао диплому из пословног менаџмента. Радио је и служио као члан факултета за пословне студије на Универзитету Јуте. Касниjе jе стекао мастер диплому за пословну администрациjу на Универзитету Бригам Јанг. У априлу 1981. године, Универзитет Бригам Јанг jе доделио  председнику Монсону почасну диплому доктора права. Примио је почасну докторску титулу од Salt Lake Community College-а у јуну 1996. године као и почасну докторску титулу из бизниса Универзитета Јуте у мају 2007. године.

Slika 15

Председник Монсон jе служио  у морнарици Сjедињених Држава скоро до краjа Другог светског рата. Оженио се са Френсис Беверли Џонсон 7. октобра 1948. године у Храму Солт Леjк. Родитељи су троjе деце и имаjу осморо унучади и велики број праунучади. Френсис Монсон је преминула 20. маја 2013. О њеној смрти председник Монсон је касније рекао: „Она је била љубав мог живота, особа којој сам могао да се поверим и моја најближа пријатељица. Рећи да ми недостаје не преноси ни делић дубине мојих осећања.

Slika 16

Што се тиче професије, председник Монсон jе остварио истакнуту кариjеру у издаваштву. Почео је сарадњу са издавачком кућом Deseret News 1948. године, где jе служио као уредник у рекламном одељењу тих новина и у Newspaper Agency Corporation. Касниjе jе именован за директора продаjе у Deseret News Press-у, jедноj од наjвећих комерциjалних штампарских фирми на западу, дошавши до положаjа генералног директора на ком jе остао до свог именовања у Веће дванаесторице 1963. године.  Годинaма jе служио као председаваjући у управном одбору Deseret News Publishing Co. Председник Монсон је био председник Printing Industry of Utah и бивши члан управног одбора Printing Industries of America.

Slika 17

Од 1969. године председник Монсон jе служио као члан Националног извршног одбора Младих америчких извиђача. Добио је највише награде у извиђаштву за изванредно руководство и служење. Године 2016. положен је камен темељац код Објекта извиђача у Глен Џину, у западној Вирџинији за нови Leadership Excellence Complex Томаса С. Монсона.Predsjednik Monson je dugi niz godina služio kao član Upravnog sveučilišnog odbora države Utah, tijela koje upravlja višim obrazovanjem u državi Utah. Također je služio kao službenik Udruge studenata Sveučilišta u Uti.

Slika 18

Председник Монсон је био члан Удружења трговачких руководилаца у Јути, Salt Lake Advertising Club-а и Salt Lake Exchange Club-а.

Председник Монсон је годинама служио као члан Управног одбора за образовање Јуте, тело које управља високим образовањем у држави Јути. Такође је служио као надлежно лице у Alumni Association of the University of Utah.

Slika 19

У децембру 1981. године, председник Роналд Реган поставио jе председника Монсона у службу председника оперативне групе за унутрашњи сектор за инициjативу. У том своjству је служио до децембра 1982. године, када jе рад у оперативноj групи окончан.

Slika 20

Председник Монсон је 1966. године примио награду  за истакнутог студента University of Utah’s Distinguished Alumnus Award. Такође је добитник награде младих америчких извиђача Сребрни дабар (1971), престижне награде Сребрни буфало (1978) и највеће интернационалне награде за извиђаче Бронзани вук (1993). Године 1997. добио је награду за спремност Националне гарде Јуте, као и награду за пример успешности Универзитета Бригам Јанг. 1998. године он и сестра Монсон су примили награду за сталну хуманитарну бригу од стране милосрдних сестара Светог Хозе Виље.

Slika 21
Slika 22