Прескочи главну навигацију

Сестра Јеан Б. Бингхам говори на конференцији Европског парламента

Сестра Јеан Б. Бингхам говори на конференцији Европског парламента

Врховна председница женске организације Цркве Исуса Христа светаца последњих дана говорила је у четвртак, 9. новембра 2017, у Европском парламенту у Бриселу. Сестра Џин Б. Бингам обратила се научницима и достојанственицима на конференцији чија је тема bila „Жене у вери: Слобода вероисповести или перспектива уверења”. Домаћин догађаја била је Ана Заборска, чланица Европског парламента, у партнерству са Канцеларијом Цркве при Европској унији.

Slika5

Уместо влада које одређују шта жене треба да раде, као и како и када, морамо осигурати поштовање њихових људских права - укључујући право на верска уверења по њиховом избору,” рекла је сестра Бингам која се налази на челу Потпорног друштва Цркве. Сa њом је била сестра Шерон Јубенк, прва саветница сестре Бингам у врховном председништву Потпорног друштва и директорка Добротворне организације СПД-а, хуманитарне руке Цркве.

Slika1

 У многим земљама широм света људи су прогоњени због својих верских убеђења или веровања. Тамо где се то дешава, жене и девојчице су често мета неселективног насиља или облика кажњавања. Сестра Бингам је говорила о вредности жена у друштву, доприносу жена у заједничком добру и позвала присутне да потраже начине за изградњу жена у свом окружењу.

Рекла је: „Јачање жена би требало да буде приоритет за све, јер оне представљају снажну силу за стварање друштва у коме ће мир, верска слобода и људска права заиста напредовати.”

Slika2

Други говорник био је др Јан Фигел, специјални изасланик за промовисање слободе вероисповести или уверења ван Европске уније. Након уводних говора одржан је панел са међународним стручњацима: Др Назилом Ганеаом, са Универзитета Оксфорд и чланицом Већа експерата за слободу вероисповести или уверења Организације за сигурност и сарадњу у Европи; Џилијен Китли, шефицом Канцеларије Уједињених нација за превенцију геноцида и одговорности за заштиту; Сандром Џоли, потпредседницом Комисије за међународну верску слободу Сједињених Држава; и и Амадором Санчезом Риком, замеником шефа Одељења за људска права Европске службе за спољну акцију.

Slika7

Овај догађај отворио је серију од три дискусије за округлим столом које ће се одржати у децембру, јануару и фебруару. Ови мањи догађаји, у организацији Канцеларије Цркве при Европској унији, додатно ће разрадити кључна питања која су искрсла на данашњој конференцији.

Slika3

Након догађаја Жене у вери, сестра Бингам и сестра Јубенк су присуствовале ручку са осталим панелистима и позваним гостима. На крају седмице, сестра Бингам ће говорити на скупу светица последњих дана из кочића у Бриселу и Антверпу.

Slika4

Потпорно друштво је за жене старости од 18 година па навише, чија је сврха да пруже подршку у временским и духовним потребама свих жена у Цркви, као и другима који су у потреби. Потпорно друштво Цркве Исуса Христа светаца последњих дана је једна од највећих организација жена у свету.