Прескочи главну навигацију

Знати и разумети

Знати и разумети

Да ли сте се икада суочили са питањем: „Како да ојачам своје сведочанство?” Или чули савет у црквеној учионици: „Треба да негујете своје сведочанство да би остало јако”?

Добити сведочанство и очувати га као живи доказ онога што знамо да је истина, од виталног је значаја за наш духовни раст током овог путовања у смртности. Стога, морамо да разумемо шта је сведочанство, како га стичемо, и шта треба да чинимо да бисмо га неговали и јачали.

Почнимo потрагом за дубљим разумевањем тога шта је сведочанство. Старешина Далин Х. Оукс је рекао: „Сведочанство о jеванђељу jе лични доказ рођен у нашим душама посредством Светог Духа, да су извесне чињенице од вечног значаjа истините и да ми знамо да су истините.”1 

Темељ сведочанства је знање да Небески Отац живи и воли своју децу; да је Исус Христ жив, да је Син Божји и да је извршио бескрајно помирење; да је Џозеф Смит пророк Божији, који је позван да обнови јеванђеље; да је Црква Исуса Христа Светаца последњих дана истинита Спаситељева црква на земљи; и да ту Цркву води живи пророк данас. Са овим темељима, сведочанство расте да би обухватило сва начела јеванђеља.
Водич за Света писма дефинише знање као „разумевање и схватање, посебно о истини како је поучавао или потврдио Дух.”2  Када кажемо да знамо да је нешто итинито у јеванђељу, заиста кажемо да смо осетили да је то истинито. Не можемо знати да је нешто истина, а да у свом срцу не осетимо да је истинито!


У Водичу за Света писма се такође каже да разумевање значи „стицање знања о некој истини или сагледавање његовог значења, укључујући и његову примену у животу.”3 Да бисмо разумели или схватили да је оно што смо осетили истинито, морамо живети у складу са тим и применити то у нашим животима. Тек тада ће наше знање бити потпуно и право.

На пример, могу да знам да је закон о десетини истинито начело и божански закон нашег Небеског Оца. То знање може доћи читањем, размишљањем, и молитвом о начелу десетине, или од некога ко поучава о десетини и примањем потврде Светог Духа о његовој истинитости. Али ако никада не плаћам десетину након добијања тог сведочанства, како могу да кажем да заиста разумем шта је десетина?

Сведочанство о закону или начелу јеванђеља је проглас о знању које нам је открио Свети Дух и о разумевању које добијамо од тог знања константно живећи по том закону или начелу.

Један од најистакнутијих начина на који можемо неговати и јачати наша сведочанства је  одлазак у храм. За нас, чланове Цркве Исуса Христа светаца последњих дана, храм је симбол наше вере и сведочанства. Не постоји бољи начин да увећамо наше знање и наше разумевање јеванђеља од одласка у храм. Оно што морамо урадити да бисмо се квалификовали за улазак у дом Господњи и оно што учимо кад oдлазимо тамо непрестано храни и јача наша сведочанства.

Благословени смо многим храмовима у нашој области. Учинимо храм нашим симболом посвећености одлазећи у храм што чешће можемо. Док то чинимо наставићемо да стичемо знање и разумевање који ће ојачати наша сведочанства и испунити наше животе радошћу и миром.
 
1  Далин Х. Oукс, „Testimony,” Ensign, мај 2008. год., стр. 26.
2 Guide to the Scriptures, „Knowledge,” scriptures.lds.org.
3 Guide to the Scriptures, “Understanding,” scriptures.lds.org.